Saturday, February 15, 2014

Roti Daging Cheese

Selamat berhujung minggu!!

Bila tiba je hari minggu, tiba la hari masak memasak..macam2 yang en.suami request. Memula dia suh masak shepherds pie, ai jenguk kat dapur..ubi kentang pulak tak ada. Lepas sesi perbincangan & pujuk memujuk kata putus pun dibuat..minum petanh hari ni kita makan roti daging cheese je.

Ai pun terus ke dapur dan menyenting lengan baju, bertungkus lumus menyiapkan minum petang kami.

Jom kita tgk resepi...

Bahan-bahan :

Inti:
1) 300gm daging ayam cincang (guna Ramly)
2) 2 biji bawang putih. ~ dicincang
3) 1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
4) 2 sudu besar rempah kari
5) carrot ~ dipotong dadu (blh juga masukkan mix vege)
6) 1/4 cawan air
7) 1 biji cili merah ~ dihiris halus
8) sedikit garam
9) gula minyak daun saderi

Untukroti :
1) 8kpg roti
2) 2 biji telur
3) 200ml susu fresh
4) 4 kpg slice cheese
5) mozarella cheese

Cara:
Utk membuat inti
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang besar.
2) Goreng hingga bawang wangi dan masukkan rempah kari yg dah di bancuh dgn air.
3) Goreng sekejap dan masukkan daging cincang, carrot, cili merah, daun saderi.Masuk garam & gula.
4) Goreng hingga kering dan padamkan api.
5) Buangkan lebihan minyak dlm inti dan biarkan inti sejuk.

Utk membuat Roti Daging Cheezy:
1) Sapu bekas dgn butter supaya tak melekat.
2) Pukul telur dgn susu fresh dlm mangkuk hingga sebati.
3)Celup roti ke dalam bancuhan susu&telur td dan susun didlm loyang. Buat sehingga memenuhi ruang dalam loyang.
4) Tuangkan inti daging tadi dan ratakan.
5) Susun slice cheese ke atasnya.
6) Celup roti ke dalam telur& susu tadi semula & susun cantik2.(kalau ada lebih susu&telur tadi tabur je atas roti tu, jangan membazir)
7) Kemudian tabur dgn mozarella cheese.
8) Bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 160C lebih kurang 35 - 40 min (sehingga masak).Keluarkan dari oven dan biarkan seketika.

Makan panas2 mmg best!

No comments:

Post a Comment