Thursday, December 26, 2013

Resepi Rasberry Cheese Cake

Salam Semua...
Ni first time buat cake ni... dan alhamdulillah menjadi :) resepi ni diambil dari blog intanberlian87
harus berterima kasih pada doktor gigi ni hehe.. mmg sedap sangat2 delicious!!! this is my favourite cheese cake!! 

BAHAN-BAHANNYA:

Base:
biskut coklat @ oreo ( ai buat 1 bungkus oreo tu tp agak-agak sendiri la nak tebal mana)
sedikit butter ( agak-agak ikut banyak mana biskut )

Filling:
3 biji telur
400 gm cream cheese
250 gm sour cream (kalau tak ada leh gantikan dengan plain yogurt)
1/2 cawan gula
4 sudu besar tepung jagung
60 gm butter
sebiji lime (perah supaya ada rasa masam kalau pakai plain yogurt la)
1 sudu teh esen vanilla
rasberry jem ( atau apa-apa ikut kesukaan)

CARA-CARANYA:

BASE:
1) biskut coklat @ oreo tadi dibuangkan krimnya, kemudian blendkan biskut tu sampai hancur.
2) panaskan kuali, cairkan butter kemudian masukkan biskut hancur tadi ke dalam kuali dan gaul sampai sebati.
3) sapukan springform loyang dengan minyak@butter. 
4) letakkan biskut yang telah digaul dengan butter ke dalam bekas tadi dan tekan supaya mampat dan sekata.
5) sejukkan ke dalam peti sejuk untuk beberapa minit atau bakar ke dalam oven (sekejap je ye).. Ini untuk bagi base tu sedikit keras.

FILLING
1) mix @ pukul cream cheese sampai kembang
2) tambah gula + butter dan mix lagi guna mixer
3) tambah esen vanilla + sour cream @ yogurt dan mix lagi sampai sebati.
4) masukkan telur satu persatu (tunggu sampai 1 telur sebati kemudian masukkan telur yang seterusnya) mix sampai betul-betul creamy
 5) masukkan 4 sudu tepung jagung dan mix lagi sampai sebati.
6) masukkan perahan lime tadi sedikit demi sedikit sambil rasa, janganlah sampai masam sudaa..mix.
7) masukkan ke dalam springform loyang yang dah diletakkan base tadi.. 
8) boleh bakar gunakan cara Waterbath. waterbath ini supaya bagi moisture pada kek so kek tak akan kering dan crack. Tp ai buat macam ni je.. dalam oven kan ada 2 tray? so tray yang bawah letak 1 bowl air, yang atas letak cheese kek. sama je konsepnya.
8) Lepas tu bakar dalam oven selama 45-50 minit pada suhu 170-180 degree celcius. setengah jam pertama jangan buka oven sebab cheese cak will fall.
9) dah bakar, sejukkan pada suhu bilik selama 1 jam.
10) balut bekas tadi guna plastik nipis, then baru sejukkan dalam peti sejuk selama beberapa jam, lagi bagus kalau semalaman. 
11) akhir sekali, keluarkan dengan hati-hati dari bekas dan letakkan rasberry jem.

Selamat mencuba ya!! 

 jemput makan.. :p

No comments:

Post a Comment