Sunday, January 19, 2014

Puding Roti Bakar & Sos Kastad

Selamat berhari minggu!!

Hari ni cadang nak balik kampung ziarah opah. Macam tak best pulak balik tangan kosong. Seperti kebiasan ai terpikir2 apa nak bawak buah tangan untuk opah. Jenguk kat dapur ada roti gardenia, ada kismis lebih buat kek hari tu, ada susu...emmm ok, nak buat puding roti lah...

Bermulalah pemakaian apron untuk buat puding yang simple ni..

Atas ni i saja taruk cornflakes & chocolate chips untuk
memeriahkan suasana.. sedap gak

BAHAN-BAHAN: 

1) 7-8 keping roti
2) * 500 ml susu segar @ 2 cawan
3) * 4 sudu besar gula halus
4) * 2 biji telur
5) * 1 sudu teh esen vanilla
6) * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
7) 2 sudu besar mentega (cairkan)
8) 3 sudu besar kismis

Untuk Sos Kastard:
1) 1 tin susu cair
2) 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
3) 2 sudu besar tepung kastad2 sudu besar gula

CARA-CARA: 

1) Sediakan mangkuk.
2) Satukan bahan-bahan yang bertanda ( * ).
3) Koyakkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi. Biarkan terendam dan meresap seketika.
4) Masukkan separuh kismis dan juga mentega cair .Gaul sebati.
5) Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.
6) Taburkan baki kismis diatas adunan.
7) Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah@sos kastad :
1) Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing-masing)
2) Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

Sos Kastard..
Jemput makan semua..

No comments:

Post a Comment